EU-direktiv om utökad öppna data ger möjligheter till utökat tjänsteutbud och nya innovationer
All data måste hanteras, analyseras och omvandlas till insikter för att vara värdefull. Värdefull data gör nytta och skapar värde till organisationer, såväl offentliga som privata. Det är en hjälp för verksamheter att uppnå sina mål.
Metrias kompetens och bredd inom geodata maximerar möjligheterna
Beslutet om att utöka öppna data har vi väntat på i många år då det ger oss möjlighet till nya innovationer och att utöka vårt tjänsteutbud.
Metria har lång erfarenhet och djup kunskap om både geospatial data och jordobservation och miljö och erbjuder en mängd lösningar och tjänster på området. Vi har även utökat vårt kunnande vad gäller företag och företagsägande och kan nu erbjuda en ännu bredare portfölj och unika analyser.
Det kan vara svårt att avgöra vilken kvalitet informationen har eller vilken data som är relevant men vi på Metria säkerställer tillgång på data med känd kvalitet, genom att vi kvalitetsgranskar och bearbetar all data som vi tar in genom våra väl inarbetade processer, innan vi erbjuder det till kund.
Kundlösningar där öppna data redan används
Metria har stor erfarenhet både av att producera och att använda öppna data. Vi erbjuder sedan länge karttjänster som innehåller öppen data och maximerar nyttan för kunden genom att kombinera öppen data med annan data och med vår expertis tillföra kvalitetssäkring och analyser.
Genom att kombinera kundens egna data med öppna data kan Metria ta fram unika geodata, analysresultat eller statistik som ger kunden nya insikter. Mycket stora datamängder går in i de AI-modeller som används och mer öppna data kommer att öka möjligheten att ta fram ännu fler innovativa metoder och analyser.
Exempel på leveranser med öppna data
GIS- och fjärranalysenheten på Metria har bland annat stått för produktionen av Nationella Marktäckedata som finns tillgängliga som öppna data på Naturvårdsverket. I de analyser som Metria gör på uppdrag av kunder används ofta öppna data från olika myndigheter som till exempel Lantmäteriet, SMHI, MSB och Naturvårdsverket. EU:s jordobservationsprogram Copernicus står för större delen av de öppna satellitdata som Metria använder. Genom att kombinera kundens egna data med öppna data kan Metria ta fram unika geodata, analysresultat eller statistik som ger kunden nya insikter.
Kort sammanfattat arbetar vi med att;
- säkerställa försörjning av rätt geodata på ett säkert sätt
- ajourhålla och kvalitetssäkra data
- skapa insikter genom att koppla data till affärsprocesser, analysera och skapa lösningar som gör den användbar för organisationen.
Dessa insikter ska leda till beslut som stämmer med den aktuella verksamhetens målbild som ju dels skiljer sig mellan olika organisationer, dels över tid.
- För affärsdrivande verksamhet kan det vara viktigt beslutsunderlag och affärsnytta.
- För en kommun kan det vara samhällsnytta.
- För ett statligt verk, exempelvis Naturvårdsverket, kan det vara miljönytta.
Lag och EU-direktiv
Lagen om den offentliga sektorns tillgängliggörande av data, den så kallade öppna datalagen, trädde i kraft den 1 augusti 2022. Lagen bygger på ett EU-direktiv om öppna data från 2019 där syftet är att stärka EU:s dataekonomi genom att öka mängden öppna data.
Senast februari 2025 ska Sveriges myndigheter ha genomfört implementationen, för att uppfylla EU-direktivet.
Öppna data-direktivet syftar till att göra offentlig information mer tillgänglig. Det innebär bland annat att olika aktörer i samhället ska kunna använda offentlig information för att skapa nya produkter och tjänster.
Vilken data som omfattas av EU-direktivet?
Den förteckning över särskilda värdefulla dataset som EU har fastställt (2022-12-21) är indelad i 6 teman:
- Geospatiala data
- Jordobservation och miljö
- Meteorologiska data
- Statistik
- Företag och företagsägande
- Rörlighet
De datamängder som nämns i direktivet är EUs mininivå och det står Sverige fritt att släppa ytterligare data. Metria har nära kontakt med alla datadelande myndigheter för att hålla oss och våra kunder uppdaterade om utvecklingen.
En cyklisk process
Samhälle och näringsliv förändras ständigt i takt med att datadriven kunskap ökar. Därför är intelligent geodatastyrning en cyklisk process som aldrig tar slut. Som helhetsleverantör utvecklar Metria verksamheter så att geodata och GIS ger effekt i hela organisationen. Långsiktighet och kostnadseffektivitet gör oss till en strategisk samarbetspartner över tid.