Skip to content
Värmekartan över central Stockholm 2017 – 2024 35 grader och uppåt
2024-12-10 08:412 min lästid

Värmekartering som verktyg för hållbara städer och klimatanpassning

Värmekartering som verktyg för hållbara städer och klimatanpassning
3:29

I en tid där klimatförändringar och extremvärme blir allt vanligare spelar innovation och teknologi en nyckelroll för att förstå och hantera dess effekter. Metria är en av Sveriges ledande aktörer inom geografisk information och analys, och därmed en viktig partner i arbetet för klimatanpassning. Genom avancerade analys som till exempel värmekartering hjälper Metria både myndigheter och kommuner att fatta bättre beslut för hållbara städer och samhällen.

Vad är värmekartering?

Värmekartering görs genom insamling och analys av data som visar temperaturvariationer i ett område. Denna information är avgörande för att identifiera så kallade värmeöar – områden där temperaturen är betydligt högre än omgivningen, ofta på grund av mänskliga aktiviteter och urbanisering.

Metrias roll i nationell värmekartering

På uppdrag av MSB har Metria genomfört nationella värmekarteringar som täcker hela Sverige. Karteringarna bygger på data från satelliten Landsat, en amerikansk satellit som passerar Sverige var fjortonde dag. Landsat har en termal sensor ombord som mäter marktemperaturen. Denna data används för att skapa detaljerade temperaturkartor.

Kartorna visas i en tjänst som Metria tillhandahåller på MSB:s webb (MSB Värmekarta). Informationen visar den högsta marktemperaturen under olika treårsperioder samt maxtemperatur för hela den analyserade tidsperioden. Det finns även ett skikt som visar ytor där markytetemperaturer som överstiger 35 grader. Karteringen för 2024 publiceras i tjänsten under december 2024.

Metria har identifierat intressanta varma ytor såsom jordbruksmark, allvarsmark och torvmark och analyserar också vilka faktorer som bidrar till värmeöar, exempelvis vegetationstäthet och markanvändning. "Med hjälp av vår expertis kan vi inte bara visa var problemen finns, utan också härleda orsaken till den höga temperaturen med hjälp av analys av markanvändningen," säger Metrias projektledare för värmekarteringen.

Varför behövs värmekarteringar?

Värmekarteringar fungerar som beslutsunderlag för kommuner och andra aktörer. Kartorna hjälper till att identifiera riskområden och planera åtgärder för att hantera värmebelastning. Detta är kritisk kunskap för att förbättra stadsmiljöer och minska riskerna för hälsoproblem, särskilt under extrema värmeböljor. Enligt rapporter från myndigheter som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har extremvärme blivit en av de största klimatrelaterade riskerna i Sverige.

Metrias nationella kartläggning kan hjälpa kommuner att prioritera insatser där de gör störst skillnad, exempelvis genom att öka grönskan i tätbebyggda områden eller anpassa byggnormer för att minska värmelagring.

Framtiden för klimatanpassning i Sverige

När klimatutmaningarna växer fortsätter Metria att utveckla innovativa lösningar. Genom att integrera artificiell intelligens, nya datakällor och förbättrad visualisering kan Metrias analyser leda till ännu fler och mer detaljerade insikter. Vill du veta mer om Metrias arbete och resultaten från de nationella värmekarteringarna, besök Metrias webbplats.

Värmekartan över central Stockholm 2017 – 2024_1200x627

Värmekarta över central Stockholm (2017 – 2024)

Värmekartan över central Stockholm 2017 – 2024 35 grader och uppåt_1200x627

Värmekarta över centrala Stockholm med temperaturer på 35 grader eller varmare (2017-2024)

RELATERADE ARTIKLAR