Skip to content
mätteknikern Anna tar ett ytvattenprov i Lina älv
2023-12-20 15:283 min lästid

Metria Miljökoll ger LKAB effektivare och kvalitetssäkrad egenkontroll

I juni 2023 tecknade det statligt ägda gruvbolaget LKAB avtal med Metria för att använda tjänsten Metria Miljökoll. Tjänsten används till insamling, validering och rapportering av mätdata på grundvattennivåer från LKABs mätobjekt som finns utplacerade runt om deras anläggningar i Kiruna, Svappavaara och Malmberget.

”LKAB, Luossavaara-Kiirunavaara AB, är Europas största järnmalmsproducent och grundades 1890. Järnmalmsbrytning sker via underjordsbrytning i gruvorna i Kiruna och Malmberget, samt i dagbrott i Svappavaarafälten. LKAB skeppar sina produkter till kunder över hela världen via hamnarna i Luleå (Bottenviken) och Narvik (Atlanten). Miljöfrågan är stor för LKAB och vi är just nu inne i en stor omställning av verksamheten mot noll koldioxidutsläpp till 2045”, säger Björn Svanelöv på LKABs miljöavdelning.

All miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken genomför en så kallad egenkontroll av hur de påverkar sin omgivning så som luft, mark och vatten. För att göra arbetet med grundvattenmätningar effektivare och mer kvalitetssäkrat har LKAB valt att använda Metria Miljökoll. Alla mätoperatörer, oavsett om de är anställda av LKAB eller är externa leverantörer, samlar in miljödata på ett enhetligt sätt som sedan valideras med full spårbarhet i tjänsten.

Flera fördelar med systematiskt och digitalt system för miljömätningar
Innan Metria Miljökoll infördes på LKAB noterades mätdata på papper. När LKAB tog beslut om att digitalisera miljömätningarna var fokus på kvalitetssäkring av data och att få mätningar samlade i en databas samt att det skulle finnas möjlighet att ha flera användare i systemet.

Under sommaren 2022 och vintern 2022/2023 genomförde LKAB en grundlig utvärdering av tjänsten Metria Miljökoll. Ett tiotal användare deltog i testet som samlade in miljödata från ett trettiotal mätobjekt. Under vintern testades olika typer av enheter i fält med syfte att utvärdera hur datainsamling i Metria Miljökoll fungerar i kyla. LKAB var nöjd med testresultat och sedan i juni jobbar 7–8 användare i Metria Miljökoll.

 Två fördelar Metria Miljökoll är dels att mätningarna blir digitala på en gång. Och dels att ett digitalt miljömätningssystem erbjuder möjlighet till rimlighetsbedömning av de mätvärden som registreras i fält baserat på tidigare värden och historik.

 
 Björn Svanelöv jobbar med grundvattenfrågor på LKABs miljöavdelning och är administratör i Metria Miljökoll.

”Jag jobbar med miljödata både utifrån lagstadgade egenkontrollprogram som ska följas med Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet och annan grundvattendata som behövs som underlag i specifika utredningar exempelvis för tillståndsprövningar enligt miljöbalken. Mätningsarbetet har blivit enklare med Metria Miljökoll exempelvis genom att vi nu har möjligheten att lägga in foto och koordinater på mätpunkterna och exportera data till Excel. Det har varit lätt för användarna att lära sig systemet och att sätta upp mätpunkter. Dessutom är det en fördel att kunna rapportera fel på mätpunkter som till exempel att vattnet har frusit i röret nu på vintern, eller att röret är skadat eller trasigt.”

 

Fakta om Metria Miljökoll - ett digitalt stöd för miljömätningar

Metria Miljökoll är ett digitalt stöd för att samla in, granska, validera och rapportera miljödata. Miljökoll syftar till att ha kontroll, kontinuerligt mäta och upptäcka risker i olika typer av infrastrukturprojekt som grundvattennivå, infiltration och ytvattenmätning.

Tjänsten är utvecklad för att stödja genomförande och uppföljning av kontrollprogram i syfte att följa upp miljöpåverkan av exempelvis en industriell verksamhet eller under ett infrastrukturprojekt.

Det handlar bland annat om att mäta och kontrollera påverkan på grundvattennivån, vattentemperatur och sättningar i marken och vattenkemi samt följa upp inläckage och infiltration.

Med Metria Miljökoll får användaren stöd att sätta upp och genomföra sina kontrollprogram där alla mätobjekt och mätparametrar registreras, grupperas och delas in lämpliga mätrundor. Mätrapportörer registrerar uppmätta värden i fält direkt med mobilen och får larm och påminnelser visualiseras i tjänsten. Handläggare och observatörer granskar och analyserar inregistrerat mätdata och jämföra över tid och olika platser. Mätresultat kan visualiseras i grafer med referensdata i tjänsten från SMHI.

Läs mer om Metria Miljökoll

RELATERADE ARTIKLAR