Skip to content
Snabb och korrekt bostadsvärdering ger Landshypotek bra beslutsunderlag
2022-07-07 07:432 min lästid

Snabb & korrekt bostadsvärdering ger Landshypotek bra beslutsunderlag

Snabb och korrekt fastighetsinformation och bostadsvärdering gör att Landshypotek Bank kan ge sina kunder snabba svar om bolåneansökan. Bakom den digitaliserade processen finns bland annat FastighetSök med integrerad bostadsvärdering från Metria.

Landshypotek Bank har funnits sedan 1836 och ägs av en ekonomisk förening med lånekunder inom lantbruks- och skogsnäringen. Allt överskott går tillbaka till de 36 000 medlemmarna och är en viktig del i utvecklingen av landsbygder och lantbruksföretagandet. Sedan 2017 erbjuder Landshypotek även lån till småhus och passerade 2022 24 miljarder kronor i bolån till kunder över hela landet.

- Då vi började med bolån var hela poängen att skapa en digitaliserad, enkel och transparent lösning för kunderna, säger Lillemor Andersson, som på Landshypotek bland annat jobbar med värderingar.

lillemor-andersson-200x200-199x199

Effektiv handläggning

Landshypotek använder tjänsten FastighetSök, en integrerad del i den digitala processen för bolån, för att få aktuell information om den fastighet som ska belånas.
- Våra kunder uppger fastighetsbeteckningen i sin ansökan på nätet så att vi handläggare har all information när vi ska titta på den, säger Lillemor.

Integrerad bostadsvärderingstjänst

Sedan sommaren 2021 använder Landshypotek Metrias tjänst för bostadsvärdering som komplement till andra värderingsmetoder. Tjänsten som är integrerad i FastighetSök ger handläggaren tillgång till statistiska värderingar av småhus och bostadsrätter med hög precision.

- Vi använder tjänsten för att ytterligare säkerställa värdet när objektet till exempel har ett högt värde eller om det råder stor osäkerhet i andra värderingar som banken fått in, förklarar Lillemor.

- Eftersom vi får bra beslutsunderlag snabbt både via FastighetSök och i de fall vi behöver referensvärderingar kan vi handlägga ärendena effektivt så att våra kunder slipper vänta, säger Lillemor.

Driftsäkerhet och kvalitet

För den integrerade värderingstjänsten har Landshypotek en personlig kontakt hos Metria som varit med under hela resan, från projektering till implementering och drift.

- Jag upplever att tjänsten är stabil och driftsäker. Vi får alltid snabb support om det är något vi undrar över och Metria är mycket måna om att det ska fungera bra hos oss, vi känner oss väl omhändertagna, säger Lillemor och avslutar:

- Våra kunder uppskattar bolånetjänsten, de tycker den är enkel och att de får snabba besked.


FAKTA

Metria Bostadsvärdering

Metria Bostadsvärdering beräknar värden på småhus och bostadsrätter och bygger på en statistisk värderingsmodell med branschledande precision. Den används av flera stora aktörer på marknaden. Modellen är utvecklad av Metrias samarbetspartner Valueguard och informationen uppdateras kontinuerligt med statistik från försäljningar. Tjänsten hanterar även att bostäders egenskaper värderas olika i olika områden.

Läs mer om Metria Bostadsvärdering

RELATERADE ARTIKLAR