Förutsättningarna för att analysera geografiska data har förändrats och utvecklats radikalt det senaste decenniet. En viktig del av utvecklingen har varit den ökade tillgången på satellitdata och nya tekniker för avancerade analyser.
Satellitdata har blivit ett allt viktigare verktyg, bland annat i arbetet med att övervaka jordens miljö och klimat. Något som har varit avgörande för satellitdatas ökande betydelse är den kraftigt ökade dataström som är resultatet av stora satsningar på jordobservationssatelliter under de senaste decennierna. Där märks framför allt det europeiska Copernicusprogrammet, som består av ett stort antal satelliter och informationstjänster som tillhandahåller aktuell, användaranpassad information av hög kvalitet. Data från Copernicusprogrammets Sentinel-satelliter är gratis och öppet tillgängliga.
Samtidigt som nya satelliter ger oss ständig ny information finns det också satellitdata att tillgå från flera årtionden tillbaka. Det gör det nu möjligt att se och analysera trender i data.
Till detta kommer den snabba tekniska utvecklingen som möjliggör bearbetning av mycket stora datamängder och att göra kvalitativa analyser som tidigare inte varit möjliga.
Det europeiska programmet för jordobservation, Copernicus, har levererat data sedan 2014. Sentinel-satelliterna som ingår i programmet levererar fritt tillgängliga jordobservationsdata med täta intervaller. Men för att kunskap ska kunna utvinnas ur de stora datamängderna krävs en effektiv hantering och bearbetning av informationen.
Copernicusprogrammet ska stödja Europas miljö- och säkerhetsarbete genom att tillhandahålla aktuell, användaranpassad information av hög kvalitet. Programmets satelliter kallas Sentinel, vilket betyder vaktpost. Data från programmets Sentinel-satelliter är gratis och öppet tillgängliga för alla. Informationen från satelliterna kan kombineras med data från andra satelliter och från markbaserade mätningar för att ge ännu mer information.
Den stora mängden tillgängliga satellitdata gör det möjligt att göra tidsserieanalyser. Vid en tidsserieanalys jämförs data från olika tillfällen för att automatiskt upptäcka förändringar i landskapet. Det gör det också möjligt att till exempel identifiera olika typer av trädslag genom att man kan urskilja när specifika arter av lövträd slår ut eller att särskilja olika typer av grödor på jordbruksmarker.
Satellitbilderna nedan visar hur ytvattenförekomsten fluktuerar på ett betydande sätt mellan vår, sommar och höst för sjön Steningen i Älmhults kommun. Med hjälp av tidserieanalys kan vi i detalj titta på hur objektet ser ut under olika delar av året.
Mars |
Juni |
Oktober |
AI och maskininlärning ger möjlighet att hantera och analysera stora mängder geografisk information. Maskininlärning innebär att vi låter datorer lösa komplexa problem genom att identifiera mönster och applicera mönster som identifieras på nya data. Detta är egentligen inget nytt, men utvecklingen av grafikkort det senaste decenniet har gjort att beräkningskapaciteten har vuxit exponentiellt. Detta gör att vi nu kan analysera mycket stora datamängder effektivt. Analyser som tidigare tog dagar går nu på några minuter.
Analyserna blottlägger komplexa samband och mönster i miljön. Det leder i sin tur till insikter som bland annat används för att bevara, restaurera och säkerställa ett hållbart nyttjande av ekosystem, skydda biologisk mångfald och naturliga livsmiljöer samt bevara kust- och havsområden. Detta är viktigt för att mäta och följa upp Sveriges miljömålsättningar enligt Agenda 2030. |
I mer än tio år har Metria på uppdrag av offentlig verksamhet och privat näringsliv skapat och analyserat geodata som beskriver Sveriges natur och miljö. Läs mer i artiklarna nedan om hur dessa analyser används i såväl skyddande som i kommersiella syften. Läs mer om vårt erbjudande inom analys.
Så påverkar exploatering ekosystemen längs kusterna |
Viktiga miljöer för vildbin identifieras med geografiska analyser |
AI hjälper skogsägare att bekämpa granbarkborren |
Nationellt kartunderlag för en hållbar vindkraftsutbyggnad |
Metria har på uppdrag av Naturvårdsverket genomfört den nationella marktäckekarteringen genom att inhämta och bearbeta extremt stora datamängder från satelliten Sentinel-2. De optiska satellitbilderna kombinerades med laserdata och befintliga kartdata som tillsammans bildat basen för en heltäckande nationell marktäckedata.
Se filmen som tagits fram av Rymdstyrelsen om hur vi har genomfört den nationella marktäckekarteringen.