Att skydda natur är en del av åtgärderna som riksdagen beslutat för att nå de nationella miljökvalitetsmålen. Naturvårdsverket och SCB släppte våren 2022 en rapport som visar hur svensk natur skyddas. Metria har hjälpt till att skapa analyserna till rapporten för 2021.
Nationalparker, naturreservat, naturvårdsområden, biotopskyddsområden och Natura 2000 är alla områden som ingår i Sveriges formellt skyddade natur. Dessa ska enligt lag ges ett långsiktigt skydd för att bevara världens natur- och kulturarv och ta tillvara grundläggande värden som rent vatten, ren luft och oförstörd natur. Av Sveriges hela areal med land och inlandsvatten är 15 procent formellt skyddad.
Öppen och lättillgänglig geografisk information är en förutsättning för att både genomföra och följa upp Sveriges miljömålsättningar. Merparten av de geodata som har använts vid analyserna till rapporten finns tillgängliga som öppna data hos Naturvårdsverket. Ett exempel är Nationella marktäckedata (NMD) som är ett viktigt underlag i analysen och används för att lokalisera de naturtyper som skyddas. NMD används också för att följa upp hur stor del av den produktiva skogsmarken som är skyddad.
För tillförlitliga analyser och för att genomföra och följa upp miljömålsättningar krävs dessutom:
Under 2021 ökade antalet naturreservat med 101 områden. Det innebär att Sverige nu har fler än 5 300 naturreservat. Det beslutades även om 26 nya Natura 2000-områden.
Mer än hälften av de nya arealerna inom naturreservat och Natura 2000-områden var skogsmark. En fjärdedel omfattade havsarealer. 13 procent av det nya skyddet omfattade våtmarker
Diagrammet till höger visar fördelningen av naturtyper vars skydd vunnit laga kraft under 2021.
I årets rapportering har Naturvårdsverket gjort en översyn av uppgifterna som lämnas till den europeiska databasen över skyddade områden. I 2022 års rapportering redovisar Sverige ytterligare 200 000 hektar. Den internationella statistiken blir nu mer jämförbar med den statistik som redovisas nationellt i Sverige.