Vi har på uppdrag av Naturvårdsverket tagit fram ett nationellt heltäckande markfuktighetsindex. Indexet indikerar om en plats oftast är torr eller fuktig och det kan användas till att jämföra olika platsers markfuktighet med varandra.
Marfuktighetsindexet är en rasterkarta med 10 meters upplösning som visar markfuktighet i ett kontinuerligt spektrum från blött till torrt. Den finns tillgänglig som öppna data i Miljödataportalen.
Markfuktigheten varierar över tid beroende på vad det är och har varit för väder. Även om vädret varit snarlikt på två platser kan nämligen deras markfuktighet skilja sig åt kraftigt. Förhållandet dem emellan är oftast sig likt oavsett om det för tillfället är ovanligt torrt eller ovanligt blött. På toppen av den sandiga kullen kommer det oftast vara torrare än i fuktstråket med lergyttja nere i dalen, oavsett om trakten i stort för tillfället är drabbad av torka eller snösmältning och kraftiga regn.
Hur fuktig marken är hänger i hög grad ihop med topografi. Det viktigaste indatat till markfuktighetsindexet är därför Lantmäteriets höjdmodell. Eftersom vattens rörelse genom landskapet inte enbart beror på höjdskillnader utan även på jordlagrens genomsläpplighet har även information om jordart och jorddjup från Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) använts.
Vid framtagningen av markfuktighetsindexet har nationell jämförbarhet varit en ledstjärna. Metoden är därför den samma i hela riket med undantag av de delar av landet som saknar en tillräckligt detaljerad jordartskartering. Är du nyfiken på att veta mer, läs artikeln Rikstäckande information om markens fuktighet i Kartografiskas tidning Kart & Bildteknik.
Var ska vi bygga? |
Var ska vi köra? |
Var trivs känsliga växter? |