Mognadsanalysen sker inom tre områden:
VERKSAMHETSUTVECKLING
GIS- och geodatastrategi
En väl förankrad GIS- och geodatastrategi skapar förutsättningar för att geografisk information skapar värde i organisationen
Stötta verksamhetens affärsstrategi & mål
Strategin ska länka samman arbetsflöden, teknik och geografisk information med användarens behov och verksamhetens målbild.
Utgå från organisationens behov
Utgå från verksamhetens behov och förutsättningar - olika roller/användargrupper har olika behov och kunskap. Nya användargrupper ställer högre krav på både information, tillgänglighet och användarvänlighet.
Vara vägledande i beslut
En effektiv organisation behöver ta snabba och korrekta beslut. En GIS- och geodatastrategi stöttar i detta och tar även hänsyn övriga verksamheten.
Hållbar över tid
En GIS- och geodatastrategi är en praktiskt och enkel handledning som tagit höjd för trender och innovation och därför överlever tillfälliga flugor.

Så går det till
Arbetet med att ta fram strategin tar 4 - 6 veckor från första uppstartsmötet till strategin är klar att implementera i organisationen.

Mognadsanalys
1. Datahantering
2. System och arkitektur
3. Organisation och arbetssätt
Resultatet av analysen är en klassning av GIS-mognaden och en prioritering av vilka utvecklingsområden som strategin ska fokusera på.

Workshops & Intervjuer
Det är viktigt att verksamheten involveras i arbetet med att ta fram strategin. Beroende på förutsättningarna i organisationen sker detta arbete i workshops och/eller intervjuer.
Delaktigheten från verksamheten skapar också förutsättning för att det finns en acceptans i organisationen för det arbete som strategin innebär.

Slutleverans
Ett strategidokument som utifrån vision och mål beskriver hur
- Geografisk information skall hanteras
- GIS skall spridas och användas
- Beslut skall tas
- Kompetensförsörjningen skall se ut samt vilka övriga externa beroenden, så som standarder, verksamheten behöver ta hänsyn till.