Vi använder cookies för att anpassa din upplevelse på vår sajt. Läs mer här.
Insikter som ritar om kartan
Använder ni ArcGIS idag men har utmaningar med att tillgodose organisationens behov av uppdaterad information på ett effektivt sätt?
Skogsägare kommer att behöva ta betydligt större ansvar än tidigare för att inte störa eller hota fridlysta arter vid avverkning och andra skogsbruksåtgärder. För att stötta skogsnäringen har Metria utvecklat karttjänsten Artlager som bygger på öppna data från artportalen.
Geodatarapporten 2021 visar att mängden geodata ökar i svenska organisationer och alltmer ses som en strategisk resurs. Men många ser också en utmaning i att få tillgång till de geodata som behövs och att hålla dem uppdaterade. Det kan leda till att beslut fattas på felaktiga grunder.
Information om hur landskapet såg ut historiskt är en viktig kunskapskälla för bland annat natur- och kulturmiljövård, samhällsplanering och för jord- och skogsbruksnäringen. Metria har skapat karttjänster med rikstäckande rastermosaiker av historiska ortofoton och ekonomiska kartan.
För att bedriva ett omfattande, hållbart och effektivt skogsbruk krävs stora mängder geodata av olika typer. Sveaskog tillgodoser hela organisationens behov av uppdaterad geodata på ett effektivt sätt med karttjänsten Metria Maps.
Ortofoto är geometriskt korrigerade flygbilder som sätts ihop för att skapa en skalriktig avbildning av marken. De används ofta som ett värdefullt underlag tillsammans med annan geodata inom många olika branscher.
Visste du att så många som 96 procent ser ett ökat behov av geodata i sin organisation? För tredje året i rad undersöker Metria hur svenska organisationer drar nytta geodata i sin verksamhet. Läs rapporten och få inspiration av hur andra organisationer utvecklar sin verksamhet med geodata.
Lyssna på webbinariet om Geodatarapporten, där vi bland annat svarar på frågorna: Vilka nyttoeffekter har geodata för svenska organisationer? Överstiger nyttan kostnaden? Vilken nytta skapar analyser av geodata?
Med en alltmer utbredd digitalisering och ökande datamängder ligger en stor del av en organisations konkurrenskraft i tillgången till rätt information, med rätt kvalitet i rätt tid. Men vad krävs för att ha en geodataförsörjning som motsvarar informationsbehovet i organisationen?
Hanteringen av markfrågor är ofta centralt när nya nät ska byggas. Processen hanteras ofta i många olika system med manuella arbetssätt, vilket leder till kvalitetsbrister och att processen tar lång tid. OneCo tar hjälp av Metria Markkoll för att effektivisera handläggningen av markupplåtelseavtal i samband med utbyggnaden av fibernät i Torsby.
Geodatarapporten 2020 visar att geodata ökat i värde och är en strategisk resurs för allt fler kommuner. Men nästan alla kommuner som deltog i undersökningen anser att de skulle kunna öka nyttan. Är du nyfiken på hur? Lyssna på webbinariet där vi berättar om kommuner som lyckats, vad de gjort och vilka hinder de tagit sig igenom.
Visste du att så många som 72 procent anser att geodata skulle kunna skapa ytterligare nytta i nya delar av organisationen? För andra året i rad undersöker Metria hur svenska organisationer drar nytta geodata i sin verksamhet. Läs rapporten och få inspiration av hur andra organisationer utvecklar sin verksamhet med geodata.
I takt med den ökade digitaliseringen har geodata ökat i värde och är en värdefull, strategisk resurs för allt fler verksamheter. Användningsområdena är i det närmaste oändliga och skär genom alla verksamhetsområden. Samtidigt visar Geodatarapporten 2020 att det finns stor potential hos svenska organisationer att öka sina nyttoeffekter av geodata.
I en allt mer digital verklighet krävs ett nytt sätt att se på världen: som uppkopplad och sammanlänkad. Geodata sätter förändringar i sammanhang och bidrar med nya insikter som kan skapa lösningar på många av framtidens samhällsutmaningar.
Under detta webbinar delar vi med oss av våra erfarenheter från att ha hjälpt Region Stockholm att få ett digitalt stöd för uppföljning av miljöeffekterna genom hela processen under den pågående utbyggnaden av tunnelbanan.
EU-direktivet Inspire syftar till att bygga upp en europeisk infrastruktur för geodata. Det ställer höga krav på svenska myndigheter som måste bygga upp och behålla expertkunskap inom området och dessutom skapa och förvalta den tekniska infrastruktur som krävs.
Se filmen om hur Metria har på uppdrag av Naturvårdsverket genomfört den nationella marktäckekarteringen genom att inhämta och bearbeta extremt stora datamängder från satelliten Sentinel-2.
Den geografiska dimensionen av informationen en unik möjlighet att analysera och hantera stora mängder data och därigenom få helt nya insikter för mer träffsäkra beslut.
Nationella marktäckedata blir en gemensam grund för att beskriva och analysera hela den svenska gröna infrastrukturen: marktäcke, natur- och skogstyper.
I GIS-rapporten har Metria undersökt hur väl svenska organisationer lyckas utnyttja kraften i geografisk information genom att ställa frågor till 200 respondenter.
Koll på markfuktigheten hjälper oss att bygga smartare och skydda vår natur. Vi har på uppdrag av Naturvårdsverket tagit fram ett nationellt heltäckande markfuktighetsindex som finns tillgängligt som öppen data.
Rätt insikter i rätt tid skyddar människor och djur och räddar stora materiella värden i form av skog, mark, hus från att gå förlorade. GIS och fjärranalys via satellitbilder är kraftfulla verktyg för datainsamling, analys och prioritering av insatser vid brand.
För Dina Försäkringar är det affärskritiskt att informationen är korrekt, enhetlig och uppdaterad då produkterna inom både fastighetsförsäkringar och privatförsäkringar är beroende av informationen.
Skriv din e-postadress så signar du upp för prenumeration på vårt nyhetsbrev.