Vi använder cookies för att anpassa din upplevelse på vår sajt. Läs mer här.
Insikter som ritar om kartan
Med geografisk information kan vi på Metria räkna ut var riskerna är som störst och hur dessa områden kommer att påverkas vid händelser som storm eller översvämning.
Arbetet med att skydda natur är en del av de åtgärder som riksdagen beslutat om för att nå de nationella miljökvalitetsmålen och är även en del i internationella åtaganden. Nyligen har Naturvårdsverket och SCB släppt fakta som visar på hur svensk natur skyddas. Metria har hjälpt till att skapa analyserna.
Det finns ett större värde i att säkerställa inhämtning av uppdaterad och pålitlig företagsinformation
Arbetet med att skydda natur är en del av de åtgärder som riksdagen beslutat om för att nå de nationella miljökvalitetsmålen och är även en del i internationella åtaganden. Nyligen har Naturvårdsverket och SCB släppt fakta som visar på hur svensk natur skyddas. Metria har bidragit till statistiken på uppdrag av Naturvårdsverket, som en del av ett långvarigt samarbete inom flera områden.
Näringslivet efterlyser snabbare, billigare och enklare miljötillståndsprocesser enligt en artikel i Dagens Industri. Att kartlägga miljörisker är både tidskrävande och kostsamt, men ny teknik med analys av satellitbilder kan innebära ett skifte.
När skog växer på för trädslaget ogynnsamma marker ökar risken för sämre vitalitet med fler skogsskador såsom vind, svamp, insekter och ibland brand som följd. Med de senaste årens torka och barkborreangrepp har svenska granskogar varit mycket utsatta och det finns ett behov av att med olika hjälpmedel identifiera skogar som växer på ogynnsamma marker.
Förutsättningarna för att analysera geografiska data har förändrats och utvecklats radikalt det senaste decenniet. En viktig del av utvecklingen har varit den ökade tillgången på satellitdata och nya tekniker för avancerade analyser.
På uppdrag av Energimyndigheten har Metria genomfört en rikstäckande geografisk analys som visar var det finns goda förutsättningar för att etablera vindkraftverk. Resultatet av analysen används som underlag i den nationella strategin för en hållbar vindkraftsutbyggnad.
Inom skogsnäringen är traktplaneringen är en omfattande tidskrävande och ofta manuell process som lägger grunden för avverkning, virkesförsörjning, återväxt och naturhänsyn. Med AI, artificiell intelligens, kan framtidens traktplanering automatiseras och effektiviseras.
Projekt som nya hamnar, pirar och muddringar längs kusterna påverkar den fysiska livsmiljön för djur och växter. Genom en unik kartläggning har Metria hjälpt Havs- och vattenmyndigheten HaV att få en bild av läget.
Analys av tillförlitlig geodata bidrar till en hållbar och kostnadseffektiv ledningsdragning. Med optimeringsanalys minskar kostnader för både prospektering och markarbeten.
Många av insekterna är hotade och lider av både mat- och bostadsbrist på grund av förändringar i landskapet. Metria har fått i uppdrag av Naturvårdsverket att ta fram geografiska underlag för att identifiera miljöer som är särskilt viktiga för vildbin.
Visste du att så många som 72 procent anser att geodata skulle kunna skapa ytterligare nytta i nya delar av organisationen? För andra året i rad undersöker Metria hur svenska organisationer drar nytta geodata i sin verksamhet. Läs rapporten och få inspiration av hur andra organisationer utvecklar sin verksamhet med geodata.
I takt med den ökade digitaliseringen har geodata ökat i värde och är en värdefull, strategisk resurs för allt fler verksamheter. Användningsområdena är i det närmaste oändliga och skär genom alla verksamhetsområden. Samtidigt visar Geodatarapporten 2020 att det finns stor potential hos svenska organisationer att öka sina nyttoeffekter av geodata.
I en allt mer digital verklighet krävs ett nytt sätt att se på världen: som uppkopplad och sammanlänkad. Geodata sätter förändringar i sammanhang och bidrar med nya insikter som kan skapa lösningar på många av framtidens samhällsutmaningar.
Se filmen om hur Metria har på uppdrag av Naturvårdsverket genomfört den nationella marktäckekarteringen genom att inhämta och bearbeta extremt stora datamängder från satelliten Sentinel-2.
Skogsstyrelsen släpper en öppen karttjänst med en riskindexkarta så att skogsägare kan förebygga angrepp i tid. Metria har på uppdrag av Skogsstyrelsen analyserat och tagit fram riskindexkartan.
Med Skogsstyrelsen karttjänst med en riskindexkarta kan skogsägare förebygga angrepp i tid. Metria står för tekniken och analyserna i detta arbete och har på uppdrag av Skogsstyrelsen skapat riskindexkartan.
Nationella marktäckedata blir en gemensam grund för att beskriva och analysera hela den svenska gröna infrastrukturen: marktäcke, natur- och skogstyper.
Vindkraftsparker är omfattande projekt med stora investeringar och beslut som påverkar människor, natur och miljö under många decennier. Därför är det helt avgörande att hitta precis rätt platser.
Med hjälp av AI blir det möjligt att snabbt på stora arealer identifiera gallringsbehovet. Vi har har utvecklat en metod där ett neuralt nätverk tränas upp för att identifiera ytor med gallringsbehov.
Rätt insikter i rätt tid skyddar människor och djur och räddar stora materiella värden i form av skog, mark, hus från att gå förlorade. GIS och fjärranalys via satellitbilder är kraftfulla verktyg för datainsamling, analys och prioritering av insatser vid brand.
Att ha en effektiv läcksökning kan spara kommunerna mycket pengar och är också viktigt för att hushålla med vattenresursen. Det finns studier som visar att ...
Metria har på uppdrag av Naturvårdsverket georefererat historiska kartor så att de kan öppnas i ett Geografiskt informationssystem (GIS) och användas för att identifiera historiskt intressanta platser som till exempel våtmarker, åkermark och gårdar.
Skriv din e-postadress så signar du upp för prenumeration på vårt nyhetsbrev.