Invigning av Interaktivt sandbord på Teknikens Hus i Luleå, Norrbotten

Den regionala GIS-föreningen NorrGIS har medfinansierat ett så kallat Augmented Reality Sandbord (AR-Sandbox) till science centret Teknikens Hus i Luleå. Invigningen sker i samband med NorrGIS årsmöte den 23 februari.
2017-02-06

Augmented Reality Sandbox

Syftet med AR-sandbordet är att väcka intresse för kart- och GIS-teknik hos Teknikens besökande. Branschen har stort behov av nyrekrytering.

Tidigare har NorrGIS i samarbete med Teknikens Hus också tagit fram GIS-utbildningslådor för teknik- och geografilärare i modern GIS-/Kartteknik.

Om AR sandbordet:

Sandbox är en ”sandlåda” kopplat till en projektor som i realtid visar höjdnivåer som färger i sanden när man gräver i sanden. Man kan också simulera vattenflöden i sandlådan.

På följande länk kan du se en video om sandboxen

Föredrag om GIS

NorrGIS består av medlemmar från företag, myndigheter och kommuner från Norr- och Västerbotten och är ett bransch-nätverk där den gemensamma nämnaren är Geografisk Informationsteknik.

Metria är medlemmar i NorrGIS och innan invigningen håller GIS-ingenjören Jonny Halvarsson från Metria ett inspirerande föredrag för inbjudna skolklasser.

Mer information

Programmet för dagen på Teknikens Hus

Torsdag den 23 februari på Teknikenshus i Luleå.

Anmälan görs här

 • kl 09:00 -10:00 Geografiska informationssystem (GIS) - vad är det? (Målgrupp Åk 6)
  För 50 år sedan ritade lantmätarna och kartritarna sina kartor med papper och penna. Det var båda trixiga ingenjörsyrken.Idag är kartorna digitala i var mans hand - via datorer, mobiler och surfplattor. Och via GPS:erna i våra telefoner kan alla fånga sin egen position. Den digitala informationen i form av kartor, högupplösta satellitbilder, foton tagna med 360°-kamera, laserskannade data o.s.v. används idag på nya helt fantastiska sätt.I skogsmaskiner, hos arkitekterna, hos brandmän, på dataskärmar, i fordon, i telefoner, i VR-glasögon och till och med i sandlådor! - ja nästan överallt och i många yrken används kartor idag.Kartorna hjälper oss att förstå vår miljö och skapa en hållbar värld!
  Jonny Halvarsson, GIS-ingenjör från Metria
 • kl 10:00 – 11:00 Invigning av Augmented Reality Sandbox
  Invigningstal av NorrGIS som är medfinansiär till en Sandbox på Teknikens hus i Luleå! En viktig möjlighet för oss i NorrGIS bidra till att öka intresset för vår bransch.
  I samband med invigningen firar vi med tårtkalasFredrik Ekefjärd, Skellefteå kommun och ordförande i NorrGIS
 • kl 11:00 – 11:30 Öppna data
  Josefin Lassinantti, PhD student I Luleå University of Technology, Sweden
 • kl 11:30 – 12:00 Digitala byar?
  Johanna Lindberg, Region Norrbotten
 • 12:00 – 13:00 Lunch. För de som vill äter vi gemensam lunch på teknikenshus, var och en betalar sin egen lunch.
 • 13:00 – 15:00 NorrGIS årsmöte, se separat kallelse.
Dela sidan: